Monday, July 22, 2013

Let the right one in- book and movie review



Spoilers free

Možno ste už o tom filme alebo knihe počuli. Existuje aj americká verzia, ale my sme videli túto- švédsku.
Knihu rovnomenného názvu- Let the right one in- som čítala už relatívne dosť dávno, no pri filme som si znovu vybavila jej ponurú atmosféru, zaujímavý štýl autora aj zvláštne pokojný a pritom napätý ( a napínavý) dej, ktorý vyústil do vcelku brutálneho, drastického a strhujúceho konca.
Príbeh šikanovaného ( a nejako neurčito zvláštneho) chlapca Oskara a jeho upírskej kamarátky Eli je vo svojej podstate jednoduchý a priamočiary, nejde o niekoľko dejových línií, ktoré by sa vzájomne prepletali, ale je veľmi originálny a autor mu svojím štýlom dodáva tajomnú atmosféru.
Rovnako je to aj vo filme, ktorý je viditeľne severský, ťažko povedať čím, no jednoznačne má atmosféru, ktorá sa nepodobá na americké produkcie. Je to len v detailoch, hlavne v častiach, ktoré sú najviac hororové, ( proste v strašidelných scénach) kde je celá desivosť momentu len v úplných maličkostiach- žiadne potoky krvi, odtrhnuté ruky a hlavy, skôr akoby hra so svetlom a make upom, neprirodzené pohyby. Jednoducho niečo, čo vám na tej scéne nesedí a prečo sa odrazu necítite pohodlne a máte chuť zakryť si oči všetkými rukami a nohami, čo máte na dosah. ( strávila som tak pol filmu)
Jediné, čo ma na filme sklamalo, ( v hĺbke srdca potešilo) bolo, že vynechali jednu dosť dôležitú časť, v podstate tú najstrašidelnejšiu. ( preto tá radosť) Pri jej čítaní mi naozaj nebolo všetko jedno. Takisto tam boli vynechané niektoré "vysvetlenia", ktoré dej ešte ozvláštňovali. To sa ale samozrejme dá čakať, pokiaľ ide o film podľa knihy.
Celkovo to hodnotím ako vynikajúci a veľmi zaujímavý film a takisto knihu. Pokiaľ si ho chcete pozrieť, určite si ju najskôr prečítajte, prišli by ste o veľa.
Kniha 9/10
Film 8,5/10

E.


No comments:

Post a Comment